fbpx

OLEJE TŁOCZONE NA ZIMNO             ZAWSZE ŚWIEŻE PRODUKTY             STARANNIE ZAPAKOWANE

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno – co zawiera?

Olej słonecznikowy zimnotłoczony zawiera przede wszystkim bardzo duże ilości cennej dla zdrowia i urody witaminy E. Poza tym dostarcza także fitosteroli oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym przede wszystkim kwasów omega 6. Istotne jest zatem, aby olej słonecznikowy spożywać wraz z produktami bogatymi w kwasy omega 3, co pozwoli zadbać o ich odpowiednie proporcje w diecie. Produkt zawiera też sole mineralne, takie jak cynk, żelazo, fosfor czy potas.

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno – jak działa?

Regularnie spożywany olej słonecznikowy poprawia odporność organizmu, zwiększa witalność i obniża poziom złego cholesterolu, przeciwdziałając chorobom układu krążenia. Produkt wpływa pozytywnie także na płodność u mężczyzn, ponieważ przedłuża żywotność plemników. Największą popularnością cieszy się jednak w kosmetologii. Olej słonecznikowy zimnotłoczony jest bowiem prawdziwą skarbnicą przeciwutleniającej witaminy E. Dzięki niej znacząco poprawia kondycję skóry, wzmacnia ją i odżywia. Chroni komórki także przed promieniowaniem UV oraz szkodliwym działaniem wolnych rodników. Produkt wspiera proces gojenia stanów zapalnych skóry, rumieni, obrzęków i oparzeń słonecznych. Wyrównuje też przebarwienia skórne. Polecany jest do pielęgnacji skóry tłustej i mieszanej, ponieważ normalizuje pracę gruczołów łojowych i zapobiega powstawaniu wyprysków oraz zaskórników.

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno – jak stosować?

Chociaż olej z ziaren słonecznika bywa określany mianem produktu uniwersalnego, nie zaleca się stosować go do smażenia. Ze względu na niską temperaturę dymienia oraz proces tłoczenia na zimno produkt należy spożywać bez uprzedniej obróbki cieplnej. Olej słonecznikowy nadaje się zatem do stosowania jako baza do dressingu sałatkowego, jako dodatek do surówki czy też podstawa domowego pesto lub majonezu. W pielęgnacji olej słonecznikowy tłoczony na zimno sprawdzi się jako olej bazowy do masażu ciała, na przykład w połączeniu z wybranym olejkiem eterycznym. Wyrób można stosować bezpośrednio na skórę twarzy, a także do olejowania włosów – zwłaszcza tych wysokoporowatych.

Wartości odżywcze

Wielkość opakowania: 500 / 1000 ml

Porcja jednorazowa: 12 g

w 100 g w porcji (12 g) % RWS w porcji*
Wartość energetyczna 3700 kj / 900 kcal 444 kj / 108 kcal 5%
Tłuszcze 100 g 12 g 17%
kwasy nasycone 9 g 1 g 5%
kwasy jednonienasycone 19 g 2 g <>
kwasy wielonienasycone 72 g 9 g <>
Węglowodany 0 g 0 g 0%
w tym cukry 0 g 0 g 0%
Białka 0 g 0 g 0%
Sól 0 g 0 g 0%

RWS – Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Gramatura

500 ml, 1000 ml

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Newsletter