Olejek eteryczny goździk z pąków - 10 ml

Olejek goździkowy pozyskiwany jest z pąków drzewa o nazwie goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum) z rodziny mirtowatych (Myrtacae). Roślina występuje naturalnie na terenach Indonezji, Madagaskaru, Zanzibaru oraz innych rejonów strefy równikowej. Pąki przeznaczone do produkcji olejku zbiera się zazwyczaj jeszcze zanim zakwitną (czyli od sierpnia do lutego), ponieważ właśnie wtedy zawierają najwięcej tego cennego surowca.

Obecnie brak na stanie
6,49 zł

Zobacz także

 

Naturalny olejek eteryczny goździk z pąków


Olejek eteryczny szałwiowy

Olejek goździk z pąków - właściwości

Olejek goździkowy od wieków uważany jest za skarb. Kiedyś przechowywany w złotych koszach, dziś dostępny dla każdego, a jego zastosowanie nadal zachwyca. Produkt stosowany jest powszechnie w farmakologii, stomatologii, kosmetologii i aromaterapii.

Znany ze swojego złożonego, korzennego zapachu - lekko pikantnego z nutą słodyczy, oferuje wiele więcej, niż niezwykły aromat. Olejek goździkowy to skuteczny środek przeciwdrobnoustrojowy - niweluje wiele powszechnie występujących patogenów (w tym wirusy, bakterie i grzyby). Sprawdzi się w przypadku drobnych ran i zadrapań, ale też zabiegów inhalacji w czasie infekcji dróg oddechowych lub nasilonych objawów alergii wziewnej.

Olejek wykazuje działanie znieczulające i rozgrzewające - łagodzi bóle reumatyczne i mięśniowe (różnego pochodzenia), szczególnie połączony z delikatnym masażem. Ekstrakt jest skutecznym repelentem - choć odstrasza insekty, stosowany miejscowo poradzi sobie również z nieprzyjemnymi objawami ukąszeń owadów. Olejek goździkowy posiada właściwości antyoksydacyjne - jest naturalnym źródłem przeciwutleniaczy, to wspaniałe uzupełnienie codziennej pielęgnacji skóry. Stosowany w aromaterapii pobudza i energetyzuje, poprawia koncentrację i wyostrza umysł. Odświeża powietrze w kompleksowy sposób - nie tylko nadaje wspaniałego zapachu, eliminuje też wiele szkodliwych drobnoustrojów.

Pochodzenie surowca:  Czapetka pachnąca rośnie dziko na wielu indonezyjskich wyspach. Uprawiana jest w wielu krajach klimatu równikowego.

INCI: Eugenia Caryophyllus Bud Oil

Działanie: dezynfekujące, odprężające, poprawiające nastrój

Zapach: przyprawowy, ciepły, delikatnie gorzki i drzewny

Kolor: jasnożółty

Nuta: serca

Zalecana aplikacja: do masażu, do inhalacji, do kąpieli, w dyfuzorze

Przeciwwskazania: Może podrażniać skórę wrażliwą. Nie stosować w przypadku jakichkolwiek ran lub podrażnień. Nieodpowiedni dla dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie karmienia piersią.

Pasuje do niego olejek: cynamon, imbir, koper włoski, pomarańcza

Masa netto
10 ml
Nuty zapachowe
Przyprawowe
Biolavit
OET-GOZ-10
Brak opini

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.