Biolavit Olej z krokosza...
Biolavit Olej z krokosza...
Biolavit Olej z krokosza...

Biolavit Olej z krokosza zimnotłoczony - 500 ml

Olej krokoszowy to produkt pozyskiwany poprzez tłoczenie na zimno starannie wyselekcjonowanych nasion krokosza barwierskiego. Bywa nazywany również olejem szafranowym, ponieważ krokosz to barwna roślina, którą wykorzystuje się jako naturalny pigment. Olej krokoszowy najlepiej znany jest z wysokiej zawartości kwasu linolowego, dzięki któremu oddziałuje pozytywnie na wiele układów ludzkiego organizmu.

Dostępny
24,90 zł
Wysyłka w ciągu 24h

 

Olej z krokosza zimnotłoczony


Olej z krokosza barwierskiego – skład i właściwości

Olej z krokosza barwierskiego to prawdziwe bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim kwas arachidowy, olejowy, palmitynowy i stearynowy, a także niezwykle ważny dla zdrowia kwasy linolowy, który stanowi aż 80% składu oleju. Ponieważ kwas ten nie jest syntetyzowany przez organizm, człowiek musi dostarczać go w codziennej diecie. Jego działanie opiera się bowiem na regulowaniu procesu przemiany materii, wspieraniu pracy układu immunologicznego oraz wspomaganiu tworzenia kwasu DHA, niezbędnego dla prawidłowej pracy mózgu. Poza tym, kwas linolowy wpływa na gospodarkę hormonalną, dzięki czemu może regulować przebieg miesiączek, zmniejszać ich bolesność, a także redukować nieprzyjemne objawy menopauzy. W oleju z krokosza barwierskiego znajdziemy także naturalną postać witaminy E, która jest silnym antyoksydantem, zatrzymującym procesy starzenia się komórek oraz witaminę A, dbającą między innymi o piękny wygląd włosów, skóry i paznokci.

Olej z krokosza barwierskiego – zastosowanie

Olej z krokosza barwierskiego znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, dzięki czemu można z łatwością włączyć go do codziennej diety. Produkt ma lekką konsystencję i przyjemny, lekko goryczkowy smak. Doskonale sprawdza się podczas przygotowywania sałatek, surówek, dipów oraz sosów. Polecany jest szczególnie jako baza do domowego majonezu. Warto pamiętać jednak, ze olej krokoszowy nie nadaje się do smażenia.

Poza tym, olej z krokosza barwierskiego można wykorzystać także w pielęgnacji. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin antyoksydacyjnych doskonale sprawdzi się on jako kosmetyk o działaniu przeciwstarzeniowym, nawilżającym, regenerującym i przyspieszającym gojenie się ran oraz zmian trądzikowych. Zastosowany na skórę głowy i włosy odżywi cebulki, pobudzi wzrost włosa i poprawi kondycję kosmyków. Może zastąpić w kosmetyczce również filtr przeciwsłoneczny, ponieważ zmniejsza foto-wrażliwość skóry na poparzenia. Olej z krokosza barwierskiego łagodzi też podrażnienia związane z depilacją i zmniejsza częstotliwość kolejnych zabiegów

Wartości odżywcze

Wielkość opakowania: 500 ml

Porcja jednorazowa: 12 g

w 100 g w porcji (12 g) % RWS w porcji*
Wartość energetyczna 3700 kj / 900 kcal 444 kj / 108 kcal 5%
Tłuszcze 100 g 12 g 17%
kwasy nasycone 8 g 1 g 10%
kwasy jednonienasycone 13 g 1 g <>
kwasy wielonienasycone 75 g 10 g <>
Węglowodany 0 g 0 g 0%
w tym cukry 0 g 0 g 0%
Białka 0 g 0 g 0%
Sól 0 g 0 g 0%

RWS - Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Składniki

100% oleju z krokosza.
Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów (w tym ziemnych), gorczycy, sezamu.

Odpowiednie dla diety
Keto
Paleo
Wegańskiej
Wegetariańskiej
Masa netto
500 ml
Biolavit
KRO-OL-500
Brak opini
Produkt dodany do listy życzeń

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.